METAPHYSICA

Prevodilac: /
Broj strana: 256
Pismo: Latinica
Godina izdanja:
Povez: Tvrd
Format: 13x20.5
ISBN: 978-86-7884-238-2

Gospodar umire polako

Edicije:
Cena:
888din
0% popusta!

Prevodilac: /
Broj strana: 256
Pismo: Latinica
Godina izdanja:
Povez: Tvrd
Format: 13x20.5
ISBN: 978-86-7884-238-2

Retke su danas pesničke knjige koje se odmah, već na prvo čitanje, razlikuju od svekoliko pesničke produkcije, svojom posebnošću i originalnošću.
Pesme Aleksandra Markovića kao da su pobegle iz strofa, i razlile se u svojevrsni poetski akvarel, sa pikovima tamnih boja, pomešanih mestimičnim svetlim nijansama lirskih eksplozija. Nisu to ni disovske tamne udoline, ni kišovske melaholične arabeske. Jednostavno, Markoviću su se pesme dogodile, i on je imao samo lak zadatak da ih takve kave su, zabeleži i sačuva u ramu svog sigurnog pesničkog ritma.
Knjiga „Gospodar umire polakol” je niz preliva i slika, nedoumica i izazova svakidašnjice koje pesnika saleću i ne daju mu mira. Pesnik ih beleži svežim, jasnim ritmom, prepoznatljivom muzikom kratkog, rastrzanog stiha, koji dugo odzvanja.
Zato se ovim pesmama valja vraćati kad god nas stvarnost iznova počne začikivati i izazivati svojom malodušnošću i besmislenom prazninom.
Satirični tonovi nam svedoče da je emocija ona vodilja koja nam budi čula, i ubrzava puls na svaku nepravdu koja nas takne u našoj svekolikoj svakidašnjici, i koja nam oštri kritički duh i sluh.
Satiričar i pesnik – Milovan Vržina