METAPHYSICA

Prevodilac: Dušica Milojković
Broj strana: 460
Pismo: Latinica
Godina izdanja:
Povez: Tvrd
Format: 14 X 21 cm
ISBN: 86-84091-15-9

U potrazi za čudesnim

Edicije:
Cena:
2800din
0% popusta!

Prevodilac: Dušica Milojković
Broj strana: 460
Pismo: Latinica
Godina izdanja:
Povez: Tvrd
Format: 14 X 21 cm
ISBN: 86-84091-15-9

Pjotr Demjanovič Uspenski (1878-1947) Najčuvenije delo Uspenskog U potrazi za čudesnim predstavlja njegove beleške, prikupljene tokom osmogodišnjeg rada u svojstvu Gurđijevog učenika, gde on izlaže učenje Gurđijeva. U ovoj knjizi Uspenski je Gurđijeva označio slovom G. Jedno od najznačajnijih dela ikada napisanih.

Ako čovek popušta svim svojim željama, ili ako im ugađa, u njemu neće biti unutrašnje borbe, nikakvog „trenja”, neće biti vatre. Ali ako se, da bi postigao određeni cilj, bori sa željama koje ga u tome ometaju, zapalićeizvesnu vatru koja će njegov unutrašnji svet postepeno pretvoriti u jedinstvenu celinu. Čovek mora da shvati sledeće – njegova evolucija je neophodna jedino njemu samom. I niko nije obavezan niti namerava da mu pomaže. Naprotiv, sile koje se suprotstavljaju evoluciji velikih masa čovečanstva suprotstavljaju se i evoluciji pojedinca. Čovek ih može nadmudriti, dok čovečanstvo ne može.
Kasnije ćete shvatiti da su ove prepreke čoveku veoma korisne – kad ne bi postojale trebalo bi ih namerno stvoriti, jer čovek, prevazilazeći prepreke, razvija one kvalitete koji su mu potrebni. Georgije Ivanovič Gurđijev (1877-1949) je jedan od najpoznatijih ruskih metafizičara.

„Većina ljudi, danas, živi u jednom snu. Neki se u tom svom snu bave i naukom, a neki čak pišu knjige”.