METAPHYSICA

Prevodilac: /
Broj strana: 130
Pismo: Latinica
Godina izdanja:
Povez: Tvrd
Format: 13x20.5
ISBN: 978-86-7884-214-6

Psihološki i duhovni osnovi slobodnog zidarstva

Edicije:
Cena:
1200din
0% popusta!

Prevodilac: /
Broj strana: 130
Pismo: Latinica
Godina izdanja:
Povez: Tvrd
Format: 13x20.5
ISBN: 978-86-7884-214-6

Oblast Masonerije ili Slobodnog zidarstva je u našoj sredini i u domaćoj literaturi uglavnom istorijski obrađivana, dok je u medijima i javnim nastupima ova tematika uglavnom tretirana površno i senzionalistički, tako da je u široj javnosti, pored dominantne neobaveštenosti, nepoznavanja i mistifikacije, evidentna jedna iskrivljena i pogrešna predstava o ovoj temi.

Knjiga „PSIHOLOŠKI I DUHOVNI OSNOVI SLOBODNOG ZIDARSTVA“ , kao što i sam naslov kaže obrađuje ovu oblast sa jednog dubljeg i suštinskog nivoa. Govori o savremenom čoveku i njegovim potrebama za boljim poznavanjem sebe, razvoju ličnih potencijala i efektnijem funkcionisanju u svom poslovnom i širem društvenom okruženju.

Za same članove, ova knjiga  predstavlja jedan praktičan vodič za rad u masonskim radionicama, a zainteresovanim čitaocima omogućava objektivnije sagledavanja i potpunije razumevanje masonske ideje i njene primene na planu ličnog razvoja, kao i mesta i uloge  ovog  pokreta u razvoju srpskog društva.     

„Psihološke i duhovne osnove slobodnog zidarstva“ je zbornik eseja koji će biti prava poslastica za svakog čitaoca, posebno ukoliko je on već inicirani slobodni zidar. Svi smo se nekad zapitali kako zapravo radi taj proces “klesanja kamena”, kako to dolazi do napretka na našem duhovnom planu i kako to postepene pozitivne intervencije na našem unutrašnjem biću, dovode do izgradnje boljeg čoveka. Desimir Ivanović nam je priredio materijal iz kojeg dobijamo odgovor na ovo izuzetno zanimljivo i složeno pitanje. Na jednostavan i prihvatljiv način saznajemo kako radi taj fini mehanizam masonskog usavršavanja. Zašto je Desimir Ivanović prava osoba, i odakle mu kapacitet da se uhvati u koštac sa rasvetljavanjem ove problematike?

Odgovor leži u najmanje tri jaka razloga koja ću navesti ovde:

  1. Prvi razlog koji ide u prilog njegovoj kompetenciji je činjenica da je on u profesionalnom smislu trener kliringa, metode koja dovodi do unapređenja komunikacionih, emocionalnih i mentalnih spsobnosti pojedinca. Kliringom se čisti i uklanja sve ono što izaziva napetost, stres i konfliktno ponašanje. Nakon svojevrsne mentalne detoksikacije pojedinac postiže željeni unutrašnji mir, samosvesnost i otvorenost u odnosima prema drugim ljudima, što zatim direktno uvećava njegovu uspešnost na privatnom i poslovnom planu. Zahvaljujući veštinama na ovom polju u kombinaciji sa znanjem iz oblasti psihoterapijskog rada, Desimir Ivanović ima potrebno predznanje da razume mehanizme duhovne izgradnje čoveka i iskustvo da ova znanja primeni u svojevrsnoj analizi masonskog puta.
  2. Drugi razlog koji ove eseje čini interesantnim je autorovo dugogodišnje iskustvo stečeno radom u velikom broju različitih slobodnozidarskih radionica. Godinama je posećivao radove sve tri relevantne obedijencije u Parizu i imao priliku da na licu mesta, u postojbini Škotskog obreda vidi kako taj ritual izvode GLDF, VOF i VNLF. Aktivno participacija, zapažanja i podaci do kojih je autor došao tokom odlazaka na radove u ove lože, u kombinaciji sa autorovim ličnim doživljajem i impresijama, posebno su zanimljiva pitanja. Na masonski staž u inostranstvu nadovezuje se i autorovo iskustvo u masonskom radu u Srbiji, poznavanje Šredera i drugih rituala, kao i poznavanje različitih masonskih organizacija.
  3. Treći važan razlog koji Desimira Ivanovića kvalifikuje za vrhunskog analitičara masonskih tema je njegovo prijateljstvo sa Svetom Bižićem, Jocom Maručićem i Svetozarom Vulićem, masonima sa višedecenijskim iskustvom i velikim ličnim ugledom u Francuskoj. Ono što je naučio i saznao u razgovorima sa ovom braćom posebno je dragoceno i zanimljivo svakom čitaocu. Posledica ovakvog profesionalnog i slobodnozidarskog iskustva je nesumnjiva osposobljenost Desimira Ivanovića da analizira i komentariše najkomplikovanije masonske teme.

U esejima koji su pred nama, on uspeva da jednostavnim, svima razumljivim rečnikom, objasni suštinu pitanja koje mnogi autori izbegavaju. Njegove opservacije na poznate simbole, alegorije i tumačenje delova rituala čitaocu se u prvom trenutku učine možda neobičnim, ali već u sledećem trenutku čitalac shvati da je sve zapravo veoma logično i jasno i začudi se kako se toga nije sam ranije setio. Da bi sve to bilo baš tako, potrebno je veliko znanje i veština da se to znanje prenese drugima.

Zato toplo preporučujem svima da obavezno pročitaju ovu knjigu.

Čeda V