METAPHYSICA

Prevodilac: Zoran Stefanović
Broj strana: 643
Pismo: Latinica
Godina izdanja:
Povez: Mek
Format: 13,5x21,5
ISBN: 978-86-7884-127-9

Razgovori za stolom

Kategorije:
Edicije:
Cena:
2200din
0% popusta!

Prevodilac: Zoran Stefanović
Broj strana: 643
Pismo: Latinica
Godina izdanja:
Povez: Mek
Format: 13,5x21,5
ISBN: 978-86-7884-127-9

Hajnrih Piker, našavši se, zahvaljujući srećnom obrtu sudbine, u neposrednoj blizini Hitlera, još u avionu, na putu u glavni štab, odlučio je da iskoristi mogućnost da svakodnevno posmatra život i rad firera kako bi istoriji i potomstvu ostavio svoje svedočanstvo o njegovim naporima u ratnim vremenima. (…)
Ispostavilo se da je otac Hajnriha Pikera, ekonomski savetnik iz Vilhelmshafena, Danijel Piker bio stari Hitlerov poznanik, njegov pristalica i pokrovitelj još 20-tih godina, i da ga je često primao u svoj dom, i zbog toga je Hitler u glavnom štabu, iz zahvalnosti prema ocu, iskazivao posebnu naklonost prema sinu. Ta naklonost se ispoljavala posebno kroz činjenicu da je pozvao Pikera da bude stalni gost na ručkovima i večerama, koje je on obavezno provodio u društvu svojih bliskih saradnika i potčinjenih. Pored stalnih žitelja glavnog štaba, zvanice na takozvanim privatnim obedima firera često su bile visoke partokrate Gering, Gebels, Himler, Lej, Rozenberg, gaulajteri, ministri – čitav nacionalsocijalistički Olimp. Mogućnost da prisustvuje tim obedima predstavljala je za Pikera neprocenjivu privilegiju. (…)
Posebna osobenost ovih obeda bili su razgovori za stolom, koje je Hitler vodio sa svojim najbližim saradnicima, ali koji su imali, uglavnom, monološki karakter. Ipak, kako god oni izgledali, od velikog su značaja za multidisciplinarno proučavanje jednog političkog fenomena, zatim ličnosti autokratskog državnika, pa i čitave epohe, sa svim njenim specifičnostima. (…)
Hitlerovi monolozi pripadaju kategoriji tekstova `sa kojima se ne dosađuješ`. Neosporno je, u svakom slučaju, nešto drugo: stenogrami Hejma i beleške Pikera su autentični. (…)