METAPHYSICA

Razvoj mentalnih sposobnosti 1


RAZVOJ MENTALNIH SPOSOBNOSTI:

NIŽI STEPEN

 

Izgovaraj reči pravilno a potom ih ponovi unazad, kao na primer – ivonop dazanu; biraj, pri tom, što složeniju reč, recimo rodendronnordnedor, itd.; možeš i da ih izgovaraš naglas kako bi čuo sebe;

odaberi takođe reč koja je složena i koja se teško izgovara, pa pokušaj da je izgovaraš glasno, uz ponavljanje i sve brže i brže a da ne načiniš grešku; kad načiniš grešku, ideš iznova; jednu reč tako možeš da lomiš dvadesetak puta; recimo – rastibuđilizovano, presumptacija, laringologija, itd., i to ponajviše one reči koje imaju uzastopne suglasnike;

broj od 1 do 20, ali potpuno istumbano, pri čemu nećeš ponoviti broj, recimo:

2, 6, 13, 19, 3, 7, 1, 14, 5, 11 itd.;

kad ovladaš predloženim, izaberi duži niz brojeva;

jedno vreme govori i razmišljaj isključivo unatraške, recimo pola sata dnevno;

isto tako tumbaj reči u govoru, pa zatim kombinuj tumbane i unatraške izgovorene reči u građenju rečenice, na primer:

verbalnom u tumbaj jedno reči tako govoru isto, mitaz enambut ap, itd.;

takođe traži reč unutar reči tako što ćeš ih rastaviti na osnovne elemente, grafeme ili slogove, pa ćeš od njih praviti nove reči, na primer:

traži – riža, unutar – turan, rastaviti – saviti, traviti, sviti, itd.;

kad, recimo, čitaš stranicu teksta u knjizi, čini to po dijagonali tako što ćeš prstom vući dijagonalu po tekstu s leva na desno po vertikali, a potom promišljaj o tome šta si pročitao;

isto tako, čitaj stranicu neke knjige tražeći u njoj ključne reči, koje ćeš zapisati u svesci, a zatim izvedi smisao teksta.

Svrha ovih vežbi je razvoj mentalnih sposobnosti. Um teži inerciji i lenjosti te stoga radi u režimu šablona. Ove vežbe mu razbijaju šablon i primoravaju ga da radi u režimu savladavanja prepreka, što ga vremenom čini okretnim poput kobre. Razmrdavanjem okoštalosti uma razmrdava se celo čovekovo biće.

Zašto su inteligentni ljudi lenji? Zato što koriste prečice u radu, dok prosečne osobe moraju da ulože veliki napor kako bi savladale svaku prepreku, te one, stoga, razvijaju marljivost kako bi nadoknadile manjak inteligencije. Primer prethodnog stava je Pera Perić, tup kao cigla, koji je upisao studije, marljivo radi i ima perspektivu da postane uspešan čovek. S druge strane, inteligentne osobe tonu u lenjost, koja ih postupno uništava, zato što zaglupljuju, te postaju mrzovoljni i nezainteresovani za preduzimljivost bilo koje vrste. Ovo je pravo rešenje večitog problema zašto su prosečne ali marljive osobe uspešnije u životu od inteligentnih a lenjih. U tome se krije i smisao basne o kornjači i zecu. Zec je inteligencija koja hita, ali nema istrajnost, nego klone pre cilja, dok tupava marljivost kornjače istrajava do pobede. Što znači da su udruženi zec i kornjača dobitna kombinacija. Jer um je samo izraz celokupnog čovekovog bića, a ne njegov puki organ. 

Ove vežbe imaju za cilj da razdrmaju letargični um, koji će, kada se prene, postati zmaj visprenosti što rešava hiljadu zagonetki odjednom.