METAPHYSICA

Oskar Vajld


Oskar Vajld

Oskar Vajld je proslavljeni književnik 19. veka. Rođen je 1854. godine u Vestlend Rou, Irska, u velikoj porodici. Roditelji su mu bili Sir Vilijam Vajld i Džejn Frančeska. Oba roditelja su mu živela za poeziju, pa nije bilo čudno što se Oskar kasnije orijentisao na književnost.

 

Prvo se školovao u Dablinu na fakultetu Triniti koledž, a nakon toga je dobio stipendiju za studiranje na Oksfordu. Na početku karijere najveći uticaj na Oskara su imali Volter Piter, Džon Raskin i Svinbern.

 

Tokom studija objavio je nekoliko dela, a kada mu je umro otac, odlučio je da se vrati u Irsku. Napustio je Oksford i nastavio sa objavljivanjem poezije, a 1878. godine je dobio nagradu za englesku književnost. Ubrzo nakon što je napustio fakultet postao je popularan među književnicima.

 

Kada je stekao veliku popularnost odlučio se za život u Americi. Tamo je boravio neko vreme i zatim se preselio u Pariz gde je upoznao i kasnije se venčao sa Konstanc Lojd. Sa njom je imao dva sina Vivijana i Sila.

 

Oskar se smatra glavnim predstavnikom engleskog larpurlartizma (umetnost radi umetnosti). Najpoznatija dela su: alegorične bajke Srećni princ i Mladi kralj, roman Slika Doriana Greja i drame Saloma (na francuskom jeziku) i Idealan suprug.

 

U najranijem razdoblju života pisao je poeziju, kojoj se vraća pred kraj života. Po izlazu iz zatvora napisao je svoju najbolju pesmu Baladu o tamnici u Redingu, uz Sliku Doriana Greja, njegovo najbolje delo.