METAPHYSICA

Moris Doreal


Moris Doreal rođen je kao Klod D. Dogin u državi Oklahoma 25. avgusta 1902., od Tomasa D. i Alte Bel Dogin. Njegov otac je bio farmer i povremeno nadničar, a Klod je bio najmlađi od šestoro dece.

Kao i kod dece većine ljudi iz radničke klase, Klodovo formalno obrazovanje bilo je  ograničeno na osnovnu školu. To se nije pokazalo kao hendikep njegovom životu. Kasnije je tvrdio da je prvi susret sa Uzvišenim majstorom imao u trećoj godini, a drugi u dvanaestoj. Takođe je rekao da je toliko dobro sačuvao iskustva prethodnih inkarnacija da nije morao ništa da uči kada se pojavio kao Klod D. Dogin.

„Kada sam rođen u ovom životu, imao sam jasno sećanje na moje prošle inkarnacije. I nikad nisam morao ponovo da proučavam zaboravljene stvari kao što čini većina ljudi.  Nisam morao da naučim da čitam i pišem. Nisam morao da naučim matematiku, fiziku ili hemiju, ili bilo šta drugo, jer sam u prošlosti stekao to znanje i sačuvao ga u sećanju”, napisao je Doreal u knjizi Moja iskustva među majstorima i velikim Adeptima Tibeta.

Ono što ga je izgradilo, kako je kasnije objasnio, bio je natprirodni poziv 1925. godine, koji ga je iz Vičite odveo u Kalkutu, zatim u Darđiling, a odatle u tajno podzemno carstvo Tibeta, gde su Uzvišeni Gospodari i „adepti” imali svoje sedište.

Tamo je godinama proučavao ezoterijsku nauku pre nego što se vratio u Kanzas kao pomazani predstavnik Velike bele lože zadužen za osnivanje Bratstva Belog Hrama.

Doreal je 1930. godine osnovao Bratstvo Belog Hrama i veći deo svog života posvetio pismima bratstva i nizu pamfleta, nazvanih Biblioteka malih hramova, na razne okultne teme, od Atlantide do NLO-a. Pri tome je tvrdio da je svoje znanje stekao kontaktima sa Velikom Belom Ložom Učitelja, onih koji su imali nadzemaljska iskustva i koji žele da vode čovečanstvo u njegovoj evoluciji. Jedno od ovih pisama, objavljeno u izdanju Amazing Stories iz 1946. godine, Denverovog Suprime Voice za Uzvišene Majstore, govorilo je o super-razvijenim ljudskim bićima koja žive ispod Tibeta.

Doreal je nedavno objavio da seli svoje Bratstvo Belog Hrama iz centralnog Denvera u zaseok Kolorada gde će se skloniti od predstojećeg nuklearnog holokausta. „Kao gospodin Šver, imao sam lični kontakt sa Derom i čak sam posetio njihove podzemne pećine”, napisao je on. „U spoljnom svetu ih predstavlja organizacija poznata kao Crno bratstvo, čija namera je uništenje dobrog načela u  čoveku… Podzemni gradovi i pećine su, u većini slučajeva, zaštićeni svemirskim štitovima, koja su poznata nauci drevnih, dok ih je savremena nauka samo dodirnula… Napominjem da mnogi žele da uđu u ove pećine. Za one koji nisu razvili zaštitno polje to bi bilo samoubistvo, dok će oni koji otkriju svoju lokaciju biti ubijeni… ”

Državni arhiv Kolorada pokazuje da je Bratstvo Belog Hrama službeno osnovano u Denveru 11. aprila 1942. godine, kao religiozna organizacija čiji je cilj bio “davanje verskih uputstava svojim članovima i svim onima koji bi mogli biti zainteresovani za njihove doktrine i učenja”. Navedena su tri člana osnivačkog odbora,  dr. K. D. Dogin, dr Kereb Ramos i dr Kenet Stal. Knjige koje je napisao dr Moris Doreal, dr M. Doreal ili samo Doreal u izdanju Bratstvo belog hrama počele su uskoro da se pojavljuju. Dorealova knjiga Smaragdne tablice Tota Atlantiđanina takođe je prvi put objavljena u to vreme, pri čemu je on tvrdio kako je samo zapisivao reči koje mu je saopštavao izvesni Atlantiđanin. Po sadržaju ono je bilo isto tako impresivno kao i svi ostali Dorealovi rani radovi zahvaljujući kojima je postao izuzetno popularan na okultnim i metafizičkim sajtovima i forumima.

Leta 1948., u spisu Leteći tanjiri: pogled na okultne situacije, Doreal je upozoravao da je Zmijski narod uklonio Josifa Staljina s vlasti i da je Vrhovna vlast SSSR-a pod kontrolom bića daleko mudrijih nego što su oni na javnoj sceni. Bilo je vreme da se čovečanstvo pripremi za apokalipsu. Doreal je počeo da radi na novom sedištu bratstva u mestu Sedalija, 1946. godine, veoma zabrinut zbog mogućeg atomskog rata. Verovalo se da je dolina okružena planinskim zidovima od 1.500 metara zaštićena lokacija. Dve godine kasnije Doreal je predvideo da će biblijska bitka Armagedona početi vrlo brzo, a članovi bratstva su skladištili hranu za predstojeća teška vremena.

Tom prilkom je proglasio novu „Šangri-La u Rokiju”, koja će biti „centar okultne mudrosti Zapada”. Šambala ašram je konačno završen 1953. godine. U njemu je bilo oko sto kuća, dvospratnih zdanja za bogosluženje i zgrade za boravak, kao i obližnje pećine gde bi se hrana mogla skladištiti na duži period.

Prema državnoj arhivi Kolorada, Doreal je umro 28. novembra 1963.