METAPHYSICA

Prevodilac: /
Broj strana: 224
Pismo: Latinica
Godina izdanja:
Povez: Mek
Format: 13x20.5
ISBN: 978-86-7884-037-1

Mala knjiga o početku

Edicije:
Cena:
780din
0% popusta!

Prevodilac: /
Broj strana: 224
Pismo: Latinica
Godina izdanja:
Povez: Mek
Format: 13x20.5
ISBN: 978-86-7884-037-1

Poučena mudrošću i praksama Istoka i Zapada, a najviše svojim detinjastim karakterom i nepristajanjem na život bez ljubavi, Jelena grabi uz lestvice duhovne i duševne spoznaje, otkrivši u „Maloj knjizi o početku“ zašto i kako je moguće da nam „sudbina ne dozvoli da ispunimo svoj sudbinski zadatak“, dok u knjizi „Kako ugristi vampira“ kreće putem njegovog ostvarenja.
Istovremeno, kometa po imenu Glas Svemira uči paralelno sa Jelenom, ali njeni uvidi, mada isti kao i Jelenini, nisu iskazani rečnikom filozofije i ezoterije, već savremene nauke.

Iako se romani nastavljaju jedan na drugi, pisani su tako da se svaki od njih može čitati samostalno.

Ciklus je osmišljen kao triologija, a treći roman još uvek čeka da bude napisan.

Niko od nas nije bez problema. Svakog nešto muči, to svi znamo, ali ne znaju svi kako da iz problema i izađu. Neko se za pomoć obraća roditelju, prijatelju, psihologu, vračari… a neko knjizi. Činjenica je međutim, da ma šta vam ljudi rekli ne možete izaći iz problema ukoliko sami na njemu ne poradite, ukoliko sami ne poželite da ga rešite, i ukoliko sami ne zasučete rukave ili napregnete moždane vijuge.
Romani Milice Cincar Popović „Mala knjiga o početku“ i „Kako ugristi vampira“ upravo to rade – nude vam put ka izlazu, da ne kažemo spasenju – na primeru mlade novinarke i pisca Jelene iz Beograda, njene prijateljice Maje i sina Damjana, govore vam o snovima za koje moramo žrtvovati mnogo toga, o lutanjima kroz život, o borbi na koju svi moramo da budemo spremni želimo li da izvučemo živu glavu iz problema (jer nas neki i dotle doteraju – do samog kraja)…
Laganim, jednostavnim savremenim jezikom, Milica Cincar Popović uvodi nas u radnju svog prvog romana „Mala knjiga o početku“. Kako i sam naslov kaže u njemu se po prvi put susrećemo sa glavnim protagonistima, Jelenom, Majom, Damjanom i Pavlom – oličenjem zadrtog Balkanca, da ne kažemo oličenjem zla – koji će Jeleni, pošto ga ostavi, ugroziti samu egzistenciju. „Mala knjiga o početku“ je takođe i uvod u drugi roman „Kako ugristi vampira“, u kojem se jaz između Jelene i Pavla produbljuje, u kojem njena borba za goli život dobiva novu, ozbiljniju dimenziju.
Kako je Milica Cinacar Popović duboko uronila u hermetizam, tako su oba romana prožeta životnim pričama jedne komete i jednog princa, kroz koje nas autorka uči kako da uzmemo uzde u svoje ruke, kako da se izborimo za samostalan život, za pravo na sospstveno parče neba, slobodu – nazovite tu borbu kako god hoćete.
Priča o odrastanju i sazrevanju jednog princa najbolji je deo romana „Mala knjiga o početku“. Prastara tema, ispričana savremenim jezikom, odenuta magijom, uvlači vas u svoj svet (kao uostalom i radnja samog romana) i ne pušta vas do samog kraja. Magični svet koji postoji paralelno sa našim je (na prvi pogled) savršen, ali i pored toga ne može da opstane bez našeg nesavršenog – jer obitavajući u njemu svaki stanovnik magičnog sveta stiče neophodna znanja, iskustva i na kraju mudrost – koji su mu potrebni za život u Kraljevstvu sjajne zvezde.
Što se naše glavne junakinje Jelene tiče – ona sama biva bačena u ljubavni kovitlac iz kojeg izlazi neuprljana (ako se za ljubav može uopšte reći da prlja). Ostaje, uprkos velikom izazovu, uz svoga muža Pavla, ali po koju cenu – saznaćemo tek u drugom romanu „Kako ugrsti vampira“ – ovde se naravno misli na energetskog vampira, koji nam je, na žalost, svima poznat – koji crpi našu energiju, našu volju za životom, njome se hrani, zahvaljujući njoj živi, obitava, misli, radi, opstaje… Jelena je savladala prvi i najteži stepenik u prvom romanu – odolela je iskušenju, ali je kroz njega sazrela i shvatila da joj život ipak nije uz muža Pavla i napustila ga. Time je probudila ono vampirsko, ono najgore, u njemu – želju za osvetom, želju da je povredi, ošteti, uništi – jer ako nije njegova – neće biti ničija.
Kroz drugi roman provlači se daleko ozbiljnija, razrađenija priča o Hitroj Kometi (koja, kako sazreva, menja svoje ime nekoliko puta), o njenoj spoznaji svemira, sopstvene prirode, sopstvenog puta – prolazi zapravo kroz sve krize, stremljenja, nadanja i strahove kroz koje prolazi i naša glavna junakinja, Jelena… Da li će obe uspeti da ispune svoju sudbinu i učine ono za šta su stvorene, da li će uopšte otkriti šta je njihova sudbina (jer mnogi od nas napuste ovaj svet ne otkrivši i samim tim ne ispunivši zadatak zbog kojeg su rođeni) – ostaje na vama da otkrijete.
Nama ostaje da vas uz misao: „Kada čovek dođe do stupnja na kome može da počne da ispunjava svoj sudbinski zadatak, celo nebo se spusti da mu pomogne; ali, istovremeno se i celo podzemlje podigne da ga spreči“, posavetujemo da uz romane Milice Cincar Popović držite, pored olovke, i paket sa maramicama – biće vam i te kako potrebni!
Tamara Lujak, književni kritičar