METAPHYSICA

Nataša Bartula


Nataša Bartula

Nataša Bartula je rođena u Bosni i Hercegovini, u mestu Ljubina, nadomak Sarajeva, kao kćerka prosvetne radnice i umetnika – muzičara, od kojih je nasledila ljubav prema umetnosti i književnosti.

Diplomirala je 1994. godine na Filološkom fakultetu u Nišu na Odseku za srpski jezik i jugoslovenske književnosti.

U avgustu 1995. godine emigrirala je u Kanadu gde je pronašla novi dom u Montrealu i gde i danas živi sa porodicom.

Piše na engleskom i na srpskom jeziku. Prvi roman Refugee Tears objavila je u saradnji sa Createspace, Amazon, a prevod  pod naslovom “Izbegličke suze“ objavila je u Srbiji  u saradnji sa izdavačkom kućom Svet knjige. Zbirku basni “Mačak Marko i druge priče“, koja je nosilac nagrade ULUPUDS u 2015.godini, objavila je sa izdavačem Kreativni  centar.

Njen novi roman “Lepa, mlada, usamljena“, objavljen u novembru 2016. godine u kući Createspace, govori o imigrantskom životu. Nedavno je Natašina kratka priča “Grom iz vedra neba“ osvojila prvo mesto na Trećem međunarodnom konkursu  književnog kluba  “Reč i glas“ iz Beograda i objavljena je u zbirci odabranih priča sa tog konkursa “Paralelni setovi” (“Metafizika”, Beograd, 2017).

U februaru ove godine izašla je i njena nova zbirka basni pod naslovom “Puž Ćira i još dve priče“, objavljena u saradnji sa Createspace, Amazon, koju je posvetila deci  Škole “Sveti Sava“, Montreal, u kojoj Nataša predaje srpski jezik.

U Srbiji, Nataša u 2017. godini objavjuje priču “Tuđa avlija” u Zborniku Kreativne radionice “Balkan” i priču ”Vijugava staza” u Zborniku izabranih radova sa Konkursa udruženja “Mokranjac”.

U istoj godini učestvuje i na Književnom konkusu kluba “Zlatno pero” iz Knjaževca, a u zborniku izabranih radova sa tog konkursa objavljene su čak tri Natašine bajke: “Larin čarobni cvet”, “Princeza Ivančica sa nosem od krastavca” i “Princeza Zlatica”.

Natašinu ljubav prema deci i dečjoj književnosti potrvrđuje nova knjiga bajki ”Larin čarobni cvet”, čije je ijekavsko izdanje objavila kuća Createspace 2017. godine.

Izdavačka kuća “Metafizika” iz Beograda, u 2017. godini objavila je ekavska izdanja romana “Ljiljana, jabuko moja” i zbirke bajki “Larin čarobni cvet”.